Op vlak van duurzaamheid ziet Depro Profiles het bos én de bomen

18/06/2021

Waar heel wat bedrijven op vlak van duurzaamheid het bos door de bomen niet meer kunnen zien, zien wij bij Depro Profiles énkel dat! In plaats van greenwashing, kiezen we bijvoorbeeld heel bewust voor PEFC/FEC-gecertificeerd hout, omdat we duurzaam bosbeheer en het verstandig omspringen met natuurlijke materialen naar waarde schatten. Sustainability is voor ons niet zomaar een hol begrip, maar eerder een manier van denken én ondernemen. En dat blijkt zowel uit het keurig omspringen met grondstoffen, als de aandacht die uitgaat naar het verduurzamen van de productieomgeving zelf.

 

Energie

Aan de basis van ieder productieproces, ligt energie, en dat is bij Depro Profiles niet anders. Om de boel draaiende te houden wenden we intussen al bijna 10 jaar zonne energie aan. Recent nog breidden we onze bestaande installatie uit met extra zonnepanelen, waardoor we jaarlijks zo’n 350.000 kWh aan elektriciteit kunnen besparen.

 

Klimaatneutrale lijmen

Depro Profiles verbindt zich aan het gebruik van klimaatneutrale lijmen om haar profielen tot stand te brengen. Deze lijmtypes zijn niet alleen solventvrij - waardoor ze een milieuvriendelijker equivalent vormen dan lijmen mét solventen -, ook de productie van die lijmen zelf komt klimaatneutraal tot stand. Depro Profiles kijkt met andere woorden niet enkel naar de impact van de eigen productie, maar is ook kritisch in het selecteren van de grondstoffen.

 

Afvalwater

De totstandkoming van de eindproducten gebeurt volledig droog. Dit impliceert dat er dus ook geen afvalwater kan overblijven aan het eind van het productieproces, waardoor een eventueel gevolg voor grondwater of waterkwaliteit uitblijft. Een bewuste keuze!

 

Reststoffen

Reststoffen die vrijkomen bij het verzagen van (de gecertificeerde) MDF-platen, zoals reststukken en zaagsel, verdwijnen niet zomaar bij het afval, maar worden thermisch gerecupereerd en gevaloriseerd. Ook de producten zelf vallen aan het eind van hun respectievelijke levenscyclus overigens perfect te recycleren.

 

Geluidspollutie

Hoewel de perceptie dit misschien minder als een bedreiging voor het milieu beschouwt, doen wij er alles aan om ook de geluidshinder zo drastisch als mogelijk te kunnen beperken, en dit voor zowel onze eigen werknemers als de omgeving. En hoewel we dit dus niet van de daken schreeuwen, mag het toch wel geweten zijn! Vertel het dus gerust verder, maar doe dit dan liever stilletjes!

Deel dit blogbericht